Een te grote afbeelding comprimeren

Het kan voorkomen dat je een afbeelding hebt die te groot is om te uploaden, maar dat deze afbeelding onmisbaar is voor jouw betaalpagina. Deze afbeelding dien je dan te comprimeren. Hieronder vind je een stapsgewijze handleiding over hoe je jouw bestanden kunt comprimeren met de gratis online applicatie Squoosh.

Ga naar de website: Open je webbrowser en ga naar https://squoosh.app/;

Upload een afbeelding: Klik op de grote roze knop met "Drop OR Paste" of sleep een afbeelding vanaf je computer hierheen;

Kies een compressiemethode: Aan de rechterkant van het scherm zie je verschillende instellingen voor compressie, waaronder codecs zoals MozJPEG, WebP, en meer. Je kunt ook de kwaliteit instellen met behulp van de schuifregelaars;

Pas de compressie-instellingen aan: Je kunt de compressie-instellingen aanpassen door te spelen met de schuifregelaars voor kwaliteit, schaalbaarheid, chroma-subsampling, enzovoort. Je ziet een realtime voorbeeld van hoe de afbeelding eruit zal zien na compressie;

Vergelijk origineel en gecomprimeerd: Je het zwarte cirkeltje met een roze en een blauwe pijl horizontaal heen en weer schuiven om direct een vergelijking te zien van het origineel en de gecomprimeerde afbeelding;

Pas eventueel aan en optimaliseer verder: Als je niet tevreden bent met het resultaat, kun je teruggaan en verschillende instellingen uitproberen tot je tevreden bent met de compressie.

Download de gecomprimeerde afbeelding: Wanneer je tevreden bent met de compressie, klik je op de blauwe knop 'Download' (rechtsonder) om de gecomprimeerde afbeelding op te slaan op je computer;

Herhaal indien nodig: Als je meerdere afbeeldingen wilt comprimeren, herhaal je gewoon het proces voor elke afbeelding.

Dat zijn de basisstappen om afbeeldingen te comprimeren met Squoosh.app. Het is een zeer intuïtieve tool, dus je zou snel vertrouwd moeten raken met de verschillende instellingen en mogelijkheden.

Bijgewerkt op: 28/02/2024